HISTÒRIA
QUI SOM? QUÈ FEM? CONEIX-NOS!
Per trobar l’origen de la colla, cal traslladar-nos fins a Barcelona, on 6 companys d’Amposta i 1 de Deltebre, integrants de la colla castellera de la Sagrada Família, van encoratjar-se a impulsar i portar per primer cop la tradició castellera a les Terres de l’Ebre.
Això passava a finals del 2012, però paral·lelament succeïa el mateix a l’Ametlla de Mar, ciutat de Los Xics Caleros. Així, los xiqüelos i xiqüeles, també coneguts pel nostre “Blau Delta” de la camisa, passaríem a ser la segona colla castellera de les Terres de l’Ebre i la primera del Delta.
Com no podia ser d’altra manera, la fortalesa i coratge dels ebrencs va fer que la colla anés creixent i sumés nombrosos castellers del Montsià, Baix Ebre i Baix Maestrat. Amb tal diversitat de poblacions com La Ràpita, Amposta, Alcanar, Deltebre, Ulldecona, l’Aldea, Santa Bàrbara, La Sènia, Mas de Barberans i Vinaròs, entre d’altres.
Des de la formació de la colla, no hem parat d’assajar, millorar, i construir els castells i pilars a les places i carrers dels pobles on hem anat. Però se’ns dubte el dia més esperat fou el 5 d’octubre del 2013, dia en què va tenir lloc el bateig de la nostra colla, apadrinada pels Castellers de la Sagrada Família i els Nens del Vendrell, ja què totes dues formacions tenien alguns castellers ebrencs. Això significava que, a partir d’aquell moment, érem colla oficial i podíem lluir la nostra camisa Blau Delta a les actuacions.
Actualment, la colla ja compta amb gairebé 170 membres, els assajos els fem al local d’assaig de la Ràpita, a la part de darrera del Mercat Municipal, entrada pel carrer de l’Alba, número 2. El ritme dels assajos no para, i cada cop hi ha més ganes de créixer.
Una curiositat, sabies que la colla la formem castellers d’edats compreses entre 3 i 67 anys? Una clara mostra de que tothom i té cabuda!
Ah! I tenim un distintiu respecte tota la resta de colles, els nostres fantàstics músics no toquen la gralla, toquen la dolçaina! Això s’explica perquè a les Terres de l’Ebre aquest instrument de vent és molt popular i està molt arrelat, l’utilitzen molts músics, cosa que no passa amb les gralles. No hi ha res com combinar el millor de cada matís cultural del nostre llarg país.
Ser castellers significa fer pinya, fer equip per alçar construccions humanes. És per això que al món casteller no s’hi valen els límits ni les fronteres que pugui haver en la societat, ni la ideologia, ni la política, ni la religió, ni l’idioma, ni el color de pell o la forma física de cadascú. L’important és que entre tots sumem, ens respectem i aconseguim els nostres objectius. El món casteller, se’ns dubte, es basa en la força, l’equilibri, el valor i el seny.